Home-pagina E-mail Overzicht cursussen en workshops Download-pagina Nieuwsbrief Agenda workshop
Massage en Natuurgeneeskundige Praktijk PTS DrechtstedenWat is de “Dorn-methode”?De “Dorn-methode” (of Dorn-therapie) is een manuele therapie waarbij met een duimdruk op de wervelkolom en gewrichten zachte manipulaties worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen correcties worden uitgevoerd op de wervelkolom en gewrichten.

Het ontstaan van de “Dorn-methode”

De Dorn methode is ontwikkeld door Dieter Dorn, een landbouwer uit de Allgau in Duitsland. Hij kwam in aanraking met deze methode omdat hij last had van zijn rug. Een oude man in zijn omgeving kon dit soort klachten met speciale handgrepen pijnloos en snel behandelen. Hij was verbaasd en onder de indruk van deze methode, die eigenlijk al zo oud is als de mensheid zelf. Hij was snel van zijn klachten verlost en hij raakte gefascineerd door deze methode. Hij ging zichzelf verdiepen in de anatomie en fysiologie van de mens en ontwikkelde zo de inmiddels bekende “Dorn-methode”. Hij heeft inmiddels al vele mensen kunnen helpen en de methode verder uitgedragen.

Wat is er nou zo bijzonder aan de van Dorn methode.

Het manipuleren van de wervelkolom en de gewrichten doe je met een lichte duim druk terwijl de cliënt beweegt.

Een voorbeeld ter illustratie: rond de wervel is een spanningsveld waardoor de wervel een scheefstand kan veroorzaken en dat geeft vaak klachten. Door de duim naast de wervel te plaatsen en men een lichte druk geeft naast de wervel en de cliënt beweegt, is het lichaam in staat om de wervel te corrigeren. Hierdoor wordt de pijn vaak verminderd.

Door alles wat wij meemaken in ons leven kan het zijn dat de wervelkolom in een scheefstand komt. Dit kan op vele manieren gebeuren bijvoorbeeld door een ongeluk, operatie, ontsteking, ziekte en een eenzijdige beweging enzovoorts. Hierdoor kunnen wervels en gewrichten in een scheefstand komen.

Zelfs een beenlengteverschil kan je met de Dorn-methode (voor een groot gedeelte) corrigeren. Ook voor vele andere klachten kan men de van“Dorn”methode gebruiken.

Enkele voorbeelden zijn:
. rugklachten
. klachten aan het bekken
. scoliose
. hoofdpijnen
. menstruatieklachten
. spijsverteringsklachten
ook andere klachten kunnen verlicht of gecorrigeerd worden.

De behandeling

Het is verstandig om zeker 2 à 3 dagen geen fysiek zware arbeid te verrichten )zoals tillen en sjouwen) om het lichaam de tijd te geven de veranderingen die plaats hebben gevonden te verwerken en te accepteren.

Tijdens de behandeling is het aangenaam om makkelijk zittende kleding te dragen, bijvoorbeeld een trainingsbroek en T-shirt 

 
© PTS Drechtsteden