Home-pagina E-mail Overzicht cursussen en workshops Download-pagina Nieuwsbrief Agenda workshop
Massage en Natuurgeneeskundige Praktijk PTS Drechtsteden


Cranio Sacraal Therapie

De geschiedenis

De menselijke schedel bestaat niet zoals men vroeger dacht, uit één hard bot, maar uit bewegende delen. In het begin van deze eeuw deed de Amerikaan William G. Sutherland onderzoek naar de bewegingen van de schedelbeenderen en de functie van deze bewegingen. Hij gebruikte daarbij zichzelf als proefkonijn. Dit deed hij met behulp van een door hemzelf ontworpen helm die voorzien was van duimschroeven. Door deze schroeven aan te draaien oefende hij steeds een andere hoeveelheid druk uit op bepaalde delen van zijn schedel, waardoor de normale beweging werd tegengehouden. Hierdoor onderging hij allerlei gedragsveranderingen en ontdekte bovendien dat het belemmeren van bepaalde bewegingen, behalve hoofdpijn ook coördinatie- en/of orgaanstoornissen tot gevolg had. Begin jaren zeventig ontdekte de Amerikaan John E. Upledger tijdens een operatie bij toeval dat het hersenvlies beweegt. Toen hij kort daarna in aanraking kwam met de ideëen van Sutherland ontwikkelde hij een behandelmethode waarmee allerlei klachten (zowel lichamelijk als psychisch) gunstig beïnvloed kunnen worden.

Het Cranio-Sacraal systeem

De naam is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (schedelbeenderen) en sacrum (heiligbeen). Het systeem omvat de hersenen en het ruggenmerg en heeft daarom invloed op het functioneren van het centraal zenuwstelsel. De hersenen en het ruggenmerg zijn omkleed met een beschermend vlies, waarbinnen vloeistof circuleert. Dit vlies is waterdicht. Doordat zich in de naden tussen de schedelbeenderen bloedvaten, zenuwuiteinden en bindweefselvezels bevinden is het mogelijk dat de schedelbeenderen met het hersenvlies meebewegen. De hersen- en ruggenmergvloeistof wordt aangemaakt en gereguleerd door een mechanisme in de hersenen. De productie vindt ongeveer 6 tot 12 keer per minuut plaats, waardoor de druk op het hersenvlies en de schedelbeenderen even regelmatig toe- en afneemt. Zo ontstaan de ritmische bewegingen van het hersenvlies en de beenderen, ofwel het cranio-sacraal ritme. Dit is dus een ander ritme dan de hartslag of de ademhaling. Wanneer het ritme wordt verstoord door spanning in het hersenvlies worden de bewegingen van het vlies en de schedelbeenderen geblokkeerd, wat een nadelig effekt heeft op de hersenen en het ruggenmerg, waardoor bepaalde lichaamsfuncties bemoeilijkt kunnen worden. Zo'n verstoring kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk, een operatie of een infectie.

Behandelmethode

Cranio-Sacraal Therapie is erop gericht de blokkades binnen het cranio-sacraal systeem op te heffen, zodat het hersenvlies en de schedelbeenderen hun natuurlijke bewegingsvrijheid terugkrijgen en het ritme wordt hersteld. Een ervaren therapeut kan met zijn handen dit ritme waarnemen in bijna ieder lichaamsdeel. Zo kunnen de gebieden gelocaliseerd worden waar bepaalde lichaamfuncties nadelig benvloed worden door een beperking in de bewegingsvrijheid. Tijdens de behandeling wordt een lichte druk uitgeoefend met de handen om het cranio-sacraal systeem weer optimaal te laten functioneren. Hiermee wordt het lichaamseigen correctiemechanisme in werking gezet, waardoor het genezingsproces op gang wordt gebracht. De behandeling die op zich zeer ontspannend is duurt ca. één uur; bij kinderen een half uur tot drie kwartier.

Indicaties voor Cranio-Sacraal Therapie

 • acute en chronische pijnen
 • hoofdpijnen
 • nek- en schouderklachten
 • whiplash
 • rugklachten
 • leer- en gedragsmoeilijkheden (o.a. dyslexie en hyperaktiviteit)
 • huilbabies
 • coördinatieproblemen
 • spijsverteringsklachten
 • menstruatiestoornissen
 • slaapproblemen
 • stress
 • depressies

© PTS Drechtsteden